Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Wetenschappelijke naam:
Turdus viscivorus Linnaeus, 1758

Nederlandse naam:
Grote Lijster

Vogelgroep:
Lijsters

Veldkenmerken. 27 cm. Iets groter en zwaarder dan Kramsvogel. Veel groter dan Zanglijster, waar hij overigens veel op lijkt. Bovendelen grijzer, kouder van kleur dan Zanglijster; onderdelen witter en borst eerder beige dan goudkleurig, met op borst maar ook op buik scherp getekende ronde zwarte vlekken. Witte ondervleugels en witte punten aan buitenste staartpennen. Juveniel met gele lengtestreepjes op bovendelen. Staat nog rechter op dan Zanglijster. Schuw, evenals meeste andere lijsters. Vlucht krachtig, als van Kramsvogel, maar schiet langer door met gesloten vleugels. Heeft kortere staart dan Kramsvogel. Buiten broedseizoen in kleine ongemengde groepen, zelden met andere lijsters.

Geluid. Roep lange luide ratel ’rrrrrrrrr’, lijkt wel wat op roep van Winterkoning. Zang luid en bellend, minder gevarieerd dan van Zanglijster en met weinig herhalingen.

Voorkomen. Vrij algemeen, maar nooit talrijk.

Habitat. Behoeft hoog geboomte afgewisseld met weilanden nabij, zoals boomgaarden, parken, bosranden. Vermijdt in broedseizoen dicht bos of boomloze gebieden.

Voedsel. Ongewervelden en vooral ook bessen en andere vruchten. Fourageert op de grond in open gebieden, maar ook in bomen. Heeft in winter vaak ’eigen’ bessenstruik en verdedigt deze.

Grote Lijster (Turdus viscivorus)