Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Wetenschappelijke naam:
Surnia ulula (Linnaeus, 1758)

Nederlandse naam:
Sperweruil

Vogelgroep:
Uilen

Veldkenmerken. 38 cm. Middelgrote uil met opvallend lange staart en korte puntige vleugels; lijkt in vlucht wat op Sperwer. Wit gezicht omlijnd met zwart, bovendelen bruinzwart met witte vlekken en witte randen langs mantel; staart zwart met smalle witte dwarsbanden; onderdelen wit met smalle zwarte dwarsbanden. Voornamelijk overdag actief; zit, staartwippend, ineengedoken op uitkijkpost boven in boom of op paal. Vlucht laag boven de grond.

Geluid. Roofvogelachtig ’kie-kie-kie-kie’.

Voorkomen. Standvogel, maar zwerft soms zuidwaarts. Schaars in noorden, maaralgemener bij voldoende prooiaanbod.

Habitat. Naaldbos, open bosgebieden met berken, bos grenzend aan toendra.

Voedsel. Voornamelijk knaagdieren, waaronder lemmingen.

Sperweruil (Surnia ulula)