Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening
 
Determinatiesleutel

Determinatie van vogels verloopt stapsgewijs en is gebaseerd op gelijkenis binnen een familie. Je moet de waargenomen vogel vergelijken met een aantal silhouetten, waarna de site een vogelgroep selecteert. Door determinatiekeuzes met de muisknop aan te klikken, breng je de zoektocht terug tot een groep gelijkende vogelsoorten waaronder de waargenomen vogelsoort zich moet bevinden. Door dit silhouet aan te klikken heb je de mogelijkheid de determinatie te checken door een beschrijving en illustraties te laten zien.

Een voorbeeld. Je hebt sterk de indruk dat jouw vogel tot de groep van watervogels behoort. Daarom klik je het silhouet watervogels aan (zet de cursor op het silhouet en klik op de linker muisknop)op de eerste determinatiekaart. De site laat nu een aantal watervogelsilhouetten zien. Je klikt nu opnieuw op het meest gelijkende silhouet, bijvoorbeeld van een eend. De site komt nu met een determinatiekaart die je een aantal keuzes aanbiedt. Nadat je je keuze gemaakt hebt kom je tot de conclusie dat de door jou waargenomen vogel bijvoorbeeld een Slobeend was.

De sleutel is gebaseerd op kenmerken van volwassen vogels in zomerkleed, vooral van mannetjes, die over het algemeen een helderder en karakteristiek verenkleed hebben. Vrouwtjes van eenden, gorzen en vinkachtigen bijvoorbeeld zijn soms moeilijk op naam te brengen; om dergelijke individuen correct te determineren is veel ervaring nodig en veel detailinformatie, die moeilijk in een sleutel is samen te vatten. Daarom moet je met deze sleutel bij voorkeur geen onvolwassen vogels, eenden in eclipskleed, vogels in winterkleed etc. determineren. Jonge meeuwen bijvoorbeeld hebben een bruin verenkleed dat langzaamaan, via een aantal tussenkleden, witter wordt naarmate de vogel ouder wordt. Als je een eend of gors niet met de sleutel kunt determineren moet je alle eenden of gorzen op de site langslopen en plaatjes en beschrijvingen van vrouwtjes en onvolwassen vogels of vogels in winterkleed vergelijken.