Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Wetenschappelijke naam:
Melanitta fusca (Linnaeus, 1758)

Nederlandse naam:
Grote Zee-eend

Vogelgroep:
Duikeenden

Veldkenmerken. 51-58 cm. Lijkt op Zwarte Zee-eend maar zwaarder en groter, heeft in vlucht kenmerkende witte spiegel. Mannetje met kleine witte vlek onder oog, snavelzijden geel; kleine knobbel aan snavelbasis; poten diep rood. Vrouwtje verschilt, behalve door spiegel, van Zwarte Zeeëend door twee witte kopvlekken; snavel zwartachtig, poten dof rood. Juveniel als vrouwtje maar met meer wit op buik.

Geluid. Gewoonlijk zwijgzaam.

Voorkomen. Vrij schaarse broedvogel in Noord Europa.

Habitat. Broedt nabij zoet- of brakwater in boreale en berggebieden. ’s Winters langs de kust.

Voedsel. In zout- en brakwater voornamelijk schelpdieren; ook kleine krabben en garnalen. In zoetwatergebieden schelpdieren, wormen kleine vis en plantenmateriaal. Duikt tot 5 m diepte.

Ei. Aanvankelijk zonder tekening, raakt tijdens broeden gelig of lichtbruin gewolkt. Basiskleur crème/bleek bruingeel, als juist gelegd met abrikooskleurige tint. Schaal glad. Vorm subelliptisch. Formaat 72 x 48 mm (64-78 x 43-52), gewicht 92 g.

Grote Zee-eend (Melanitta fusca)