Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Wetenschappelijke naam:
Corvus corone Linnaeus 1758

Nederlandse naam:
Zwarte Kraai

Vogelgroep:
Kraaien

Veldkenmerken. 46 cm. Verenkleed geheel zwart, hetgeen het enige verschil is met Bonte Kraai. Te onderscheiden van veel grotere Raaf door geluid, rechte staart en gladde keel, en van juveniele Roek door zwaardere, minder puntige snavel en ontbreken van ’broek’. Gewoonlijk alleen of in paren, behalve op slaapplaats. Opent hard voedsel (bijvoorbeeld krabben of noten) door het van enige hoogte naar beneden te laten vallen.

Geluid. Gewone roep een krassend ’kraah’; soms een zacht ’gonk’. Ook andere geluiden, meestal afleidingen van gewone roep.

Voorkomen. Algemene standvogel; verspreiding overlapt met Bonte Kraai en hybridizeert dan met deze.

Habitat. Zeer gevarieerd, komt bijna overal voor, behalve in zeer dicht bos of extreem droge gebieden. Prefereert gewoonlijk open terrein. Indien niet te vaak verstoord ook in stedelijke gebieden. Nestelt in hoge bomen, soms ook op randen van klippen.

Voedsel. Zoals alle kraaien zeer gevarieerd. Allerlei soorten kleine dieren, vruchten en zaden, aas.

Zwarte Kraai (Corvus corone)