Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Wetenschappelijke naam:
Parus cyanus Pallas 1770

Nederlandse naam:
Azuurmees

Vogelgroep:
Mezen

Veldkenmerken. 13 cm. Groter dan Pimpelmees en zonder geel. Is geheel blauw, grijs en wit. Kop wit, zwarte oogstreep loopt door tot in nek en rondom oorstreek, bovendelen blauw, onderdelen wit, staart langer dan van Pimpelmees en met witte buitenste pennen; witte vleugelstreep. Kruist soms met Pimpelmees waar verspreidingsgebieden overlappen; de jongen hebben kenmerken van beide ouders en worden wel Pleske’s Mees genoemd.

Geluid. Roep als van Staartmees ’tsjirrup’.

Voorkomen. Zeldzaam in uiterste oosten van gebied.

Habitat. Prefereert struikgewas langs water boven bos.

Voedsel. Waarschijnlijk zaden en ongewervelden, zoals andere mezen.

Azuurmees (Parus cyanus)