Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Wetenschappelijke naam:
Delichon urbica (Linnaeus, 1758)

Nederlandse naam:
Huiszwaluw

Vogelgroep:
Zwaluwen

Veldkenmerken. 12,5 cm. Eenvoudig te herkennen aan zwart-witte verenkleed en grote witte stuit. Bovendelen glanzend zwart, onderdelen en stuit helder wit. Meestal in groepen, maar op trek ook wel alleen. Fourageert vaak in hogere luchtlagen dan Boerenzwaluw.

Geluid. Droog knarsend ’prit’. Zang babbelende variatie op roep, zonder muzikale tonen.

Voorkomen. Algemene zomergast. Gaat plaatselijk in aantal achteruit.

Habitat. Maakt nest onder uítstekende dakranden, onder bruggen, soms ook aan de ingang van grotten. Komt soms in enorme kolonies in dorpen en steden voor.

Voedsel. Vliegende ongewervelden.

Huiszwaluw (Delichon urbica)