Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Wetenschappelijke naam:
Dryocopus martius (Linnaeus, 1758)

Nederlandse naam:
Zwarte Specht

Vogelgroep:
Spechten

Veldkenmerken. 46 cm. Grootste Europese specht. Makkelijk te herkennen aan geheel zwarte verenkleed. Vlucht minder golvend dan andere spechten, lijkt wel wat op vlucht van Vlaamse Gaai. Mannetje heeft rode kopkap, vrouwtje heeft kleine rode vlek achter op kruin. Snavel hoornkleurig. Maakt grote holen in bomen.

Geluid. Luid ’kruu kruu kruu’ in vlucht, lager en langzamer dan roep van Groene Specht en met duidelijke ’r’-klank. Heeft ook klagend ’whie jèèè’. Roffelt regelmatig en erg luid.

Voorkomen. In veel delen van gebied schaars, maar in noorden wat algemener.

Habitat. Gemengd en naaldbos, maar nooit in zeer dichte bossen.

Voedsel. Vooral mieren en kevers, maar ook wel vruchten en zaden. Fourageert zowel op grond als in bomen. Spendeert veel tijd op boomstompen.

Zwarte Specht (Dryocopus martius)