Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Wetenschappelijke naam:
Apus apus (Linnaeus, 1758)

Nederlandse naam:
Gierzwaluw

Vogelgroep:
Gierzwaluwen

Veldkenmerken. 17 cm. Donkerbruine zwaluwachtige vogel, lijkt op afstand zwart. Lange smalle sikkelvormige vleugels en gevorkte staart zijn beste determinatiekenmerken. Wittige keel alleen op korte afstand zichtbaar. Juvenielen lijken wat lichter door lichte veerrandjes. Altijd in de lucht, ook tijdens paring en slaapt zelfs in de lucht. Zeer snelle vlucht, vaak in luidruchtige groepen.

Geluid. Hoog en schril ’skrie skrie’.

Voorkomen. Zeer talrijke zomergast in zuiden, gewoon in noorden.

Habitat. Broedt in steden onder dakpannen en op zolders in holen. Broedt in Scandinavië ook wel in boomholten. Fourageert in de lucht en kan lange fourageervluchten maken van enkele honderden kilometers, met name tijdens slecht-weer perioden.

Voedsel. Vliegende insecten en zwevende spinnen.

Gierzwaluw (Apus apus)