Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Reverdin, 1913

Oostelijk andoorndikkopje

Beschrijving:
Het oostelijk andoorndikkopje is vooral te vinden in graslanden, op rotsachtige hellingen met grazige vegetatie en met hier en daar struiken en bij vegetaties van lage struiken. De vlinders vliegen snel en dicht bij de grond. Als ze ergens stilzitten, houden ze meestal hun vleugels geopend. De rupsen voeden zich met Stachys -soorten (andoorn). De soort heeft twee tot drie generaties per jaar en overwintert als rups.

Leefgebied:
Droog kalkgrasland en steppe
Matig voedselrijk grasland
Phrygana vegetaties

Sterk gelijkende soorten:
Carcharodus alceae
Carcharodus floccifera
Carcharodus baeticus

Verspreiding:
Komt in de Balkan voor vanaf Z-KroatiŽ tot in M-Bulgarije (Stara Planina) en ZO-RoemeniŽ en zuidelijk tot in Z-Griekenland en op verschillende Griekse eilanden. Vliegt tot 1700m, soms tot 2100m.

Vliegtijd:
maart, april, mei, juni, juli, augustus, september.

Status Europa:
Soort is thans niet bedreigd in Europa.

Status Benelux:
Komt niet in de Benelux voor.

Trend en mate van voorkomen per land:
C. orientalis 7

Oostelijk andoorndikkopje (Carcharodus orientalis)