Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Lefèbvre, 1836

Noordse luzernevlinder

Beschrijving:
De noordse luzernevlinder komt in de bergen van Lapland boven de berken-zone voor op weidse, open, grazige terreinen en op rotsachtige hellingen. De vlinders vliegen zeer snel en zijn moeilijk te benaderen. Het vrouwtje legt de eieren apart of in kleine groepjes op de waardplant of op planten die in die buurt groeien. De belangrijkste waardplant is Astragalus alpinus , mogelijk worden ook andere Astragalus -soorten (hokjespeul) gebruikt. De rupsen eten van de bloemen, stengels en bladeren. De overwintering kan zowel in het rups- als het popstadium plaatsvinden, soms gedurende twee winters.

Leefgebied:
Sub-alpien grasland
Duin en strand
Heide en struweel
Matig voedselrijk grasland
Vochtig grasland en ruigte

Sterk gelijkende soorten:
Colias myrmidone
Colias aurorina
Colias caucasica

Verspreiding:
Komt in het noordelijk deel van Noorwegen, Zweden en Finland voor (ten noorden van 66°NB). Vliegt tot 900m hoogte.

Vliegtijd:
juni, juli, augustus.

Status Europa:
Kwetsbaar in Europa door achteruitgang van 20 tot 50% in de laatste 25 jaar en het beperkte voorkomen. Overbegrazing door rendieren vormt een bedreiging omdat rendieren een voorkeur voor de waardplant Astragalus hebben.

Status Benelux:
Komt niet in de Benelux voor.

Trend en mate van voorkomen per land:
C. hecla 7

Noordse luzernevlinder (Colias hecla)