Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

(Denis and Schiffermüller, 1775)

Braamparelmoervlinder

Beschrijving:
De braamparelmoervlinder komt voor langs loofbosranden en struweelranden met braam. Bij ruigten met distels haalt hij nectar. De eitjes worden een voor een afgezet op de bladeren en kelkbladeren van bramen (Rubus ssp.). Beschermd tussen de verdorrende bladeren overwintert het ei. In de lente begint de rups te foerageren op de jonge blaadjes in de zich ontwikkelende knoppen. Later eet ze ook oudere bladeren. De pop hangt aan een blad of takje van de waardplant. De braamparelmoervlinder vliegt in één generatie per jaar.

Leefgebied:
Gemengd bos
Matig voedselrijk grasland
Zomergroen loofbos

Sterk gelijkende soorten:
Brenthis ino
Brenthis hecate

Verspreiding:
Een zuidelijke soort met een plaatselijk voorkomen. N-Spanje, Z-Frankrijk, Italië, Alpen, Z-Duitsland, Z-Polen, Balkan. Ontbreekt op de mediterrane eilanden behalve Sicilië en Samos. Vliegt van 100 tot 1800m.

Vliegtijd:
mei, juni, juli, augustus.

Status Europa:
Soort is thans niet bedreigd in Europa.

Status Benelux:
Niet in de Benelux, wel in de Vogezen.

Trend en mate van voorkomen per land:
B. daphne 7

Braamparelmoervlinder (Brenthis daphne)