Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

(Esper, 1783)

Oostelijk esparcetteblauwtje

Beschrijving:
Het oostelijk esparcetteblauwtje vliegt op open plekken in bossen, bij open struweel, op beschutte rotsachtige hellingen en in landbouwgebieden. De leefgebieden zijn warm en begroeid met een bloemrijke, grazige vegetatie. De vlinders vliegen meestal laag boven de grond. Het vrouwtje zet de eitjes af op de bloemen van Onobrychis viciifolia (esparcette) en O. caput-galli . De rupsen worden door verschillende mierensoorten bezocht. Het oostelijk esparcetteblauwtje vliegt in ťťn generatie per jaar en overwintert als jonge rups onder stenen.

Leefgebied:
Droog kalkgrasland en steppe
Matig voedselrijk grasland
Zomergroen loofbos

Sterk gelijkende soorten:
Polyommatus fabressei
Polyommatus humedasae
Polyommatus aroaniensis

Verspreiding:
Komt in ZO-Europa voor: in Slowakije, Hongarije, KroatiŽ, W-BosniŽ-Hercegovina, JoegoslaviŽ, AlbaniŽ, W-MacedoniŽ, Bulgarije, Z-RoemeniŽ en Griekenland. Vliegt tot 1800m.

Vliegtijd:
mei, juni, juli, augustus.

Status Europa:
Soort is thans niet bedreigd in Europa.

Status Benelux:
Komt niet in de Benelux voor.

Trend en mate van voorkomen per land:
P. admetus 7

Oostelijk esparcetteblauwtje (Polyommatus admetus)