Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

(Denis and SchiffermŁller, 1775)

Blauwe vuurvlinder

Beschrijving:
De blauwe vuurvlinder is een zeldzame soort die echter plaatselijk talrijk kan zijn. Hij komt voor in moerassige natte graslanden en ruigten langs beken en meren. In Midden-Europa worden de eitjes afgezet op Polygonum bistorta (adderwortel), in het noorden ook op levendbarende duizendknoop (Polygonum viviparum). De eitjes worden tegen de onderkant van de bladeren geplakt. De jonge rupsen eten de onderste opperhuid waardoor een karakteristiek patroon van doorschijnende "raampjes" ontstaat. De pop overwintert. Er vliegt ťťn generatie per jaar.

Leefgebied:
Vochtig grasland en ruigte

Sterk gelijkende soorten:
Lycaena phlaeas

Verspreiding:
Van N-Noorwegen tot de PyreneeŽn en van O-BelgiŽ tot O-AziŽ in verspreide populaties. In Frankrijk in Ariťge tot de Jura en de westkant van de Vogezen, het westelijk deel van Zwitserland, Luxemburg en de Belgische Ardennen, in Duitsland in het heuvelland, onder andere in de Eifel. Vliegt van 100 tot 1800m.

Vliegtijd:
mei, juni, juli.

Status Europa:
Kwetsbaar in Europa door achteruitgang van 20 tot 50% in de laatste 25 jaar. De leefgebieden verdwijnen door ontwatering, bosaanplant en verwaarlozing.

Status Benelux:
Kwetsbaar in WalloniŽ. Lokaal op enkele vliegplaatsen, waaronder in Zuid-BelgiŽ en Eifel.

Trend en mate van voorkomen per land:
L. helle 7

Blauwe vuurvlinder (Lycaena helle)