Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Grote stinkzwam


Beschrijving
Vruchtlichaam vanuit een zich grotendeels ondergronds ontwikkelend, grijzig-wittig, leerachtig duivelsei, Ø 3-6 cm, met een discus of eiertand door het omhulsel brekend. Duivelsei met lange, witte myceliumstreng. Vruchtlichaam 10-25 x 2-4 cm. Bovenste deel conisch-klokvormig, met donker olijfgroen, zoetig stinkend slijm (aasgeur), daaronder wijd en diep raatvormig, wit, met ringvormige discus aan de top.
Steel 8-20 x 2-4 cm, mazig, hol, wit.
Eetbaar.

Voorkomen
Op humusrijke, zandige of lemige bodem, of op of bij sterk vermolmd hout in bossen, struwelen, parken en tuinen. Zomer-herfst.
Saprofiet, mogelijk Ectomycorrhizavormend.

Status
Algemeen, Meetnet.

Verwante en/of gelijkende soorten
Phallus hadriani

Extra informatie
De roemruchte Phallus impudicus (= schaamteloze penis) duikt regelmatig als fallussymbool in volksverhalen en bijgeloof op. Vrouwelijke heksen, die zich vanzelfsprekend niet op de gebruikelijke manier konden voortplanten, zouden de volgroeide vruchtlichamen, die uit de bij nacht en ontij door de duivel achtergelaten duivelseieren te voorschijn komen en zijn zaad (gleba) op hun hoed dragen, in het ochtendgloren gebruiken om voor gemeenschappelijke nakomelingen te zorgen. Als je op je erf duivelseieren aantrof, dan had een kwaadwillige buurman een heks of duivel verzocht om ze daar achter te laten om je met de kwalijke dampen van de duivelsfallus ziek te maken.

Grote stinkzwam (Phallus impudicus)