Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Sombere honingzwam


Beschrijving
Hoed stomp kegelvormig, dan uitspreidend, Ø 4-20 cm, licht vleeskleurig- tot roodbruin met donkerbruine, vezelige schubben en velumresten aan de lichtere, doorschijnend gestreepte rand.
Lamellen wittig of grijswittig tot crème.
Steel 6-15 x 1-3 cm, wittig-vlokkig, onder de vliezige, witte, getande ring met aan de onderkant donkerbruine tot zwarte vlokjes, witvezelig, geelbruin tot bruinzwart, vaak met rhizomorfen. Vlees wit tot rozewit. Geur zwak fruitig, aangenaam.
Eetbaar.

Voorkomen
In bundels op de stam, aan de basis en op wortels en stronken van loof- en naaldbomen op zurige zandgrond.
Parasitair.

Status
Algemeen.

Verwante en/of gelijkende soorten
Armillaria mellea
Armillaria lutea

Extra informatie
Recent is in de staat Oregon in de Verenigde Staten een samenhangend complex van een Sombere honingzwam aangetroffen, dat met zijn 2400 jaar oude mycelium en rhizomorfen, die zich over een oppervlakte van 880 hectare uitstrekken, inmiddels het oudste en grootste levende organisme ter wereld is gebleken.

Net als de lamellen van de voornamelijk in Zuid-Europa op tamme kastanjes voorkomende Lantaarnzwam (Omphalotus illudens of Omphalotus olearius) (1B.jpg) en de een groenig schijnsel producerende vruchtlichamen van de Scherpe schelpzwam (Panellus stipticus) (752.jpg) en van sommige tropische Mycena's, lichten de zwarte rhizomorfen (37A.jpg) (37B.jpg) van Honingzwammen in het donker op (bioluminescentie).

(456.jpg)
(37A.jpg)
(37B.jpg)

Sombere honingzwam (Armillaria ostoyae)