Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Kastanjeparasolzwam


Beschrijving
Hoed kegelvormig, dan uitgespreid met een bultje, Ø 2-4 cm, okergeel of oranjeoker tot roodbruin, met rood- tot zwartbruine, aangedrukte schubjes en een lichtere rand.
Lamellen crème tot okergeel.
Steel 3-5 cm x 2-4 mm, crème-oker met een oranje tint, onder de vergankelijke, wollige ringzone met rood- tot donkerbruine, wollige schubjes. Vlees crème. Geur onaangenaam.
Dodelijk Giftig.

Voorkomen
Op met strooisel bedekte, humusrijke bodems in loof- en naaldbos en in jonge bosjes (wilg, berk).
Saprofiet.

Status
Matig algemeen.

Extra informatie
Berucht zijn de te laat ontdekte, in een gruwelijke doodsstrijd eindigende vergiftigingen met Groene knolamanieten (Amanita phalloides) (425A.jpg) of met de veel zeldzamere Kleverige knolamanieten Amanita virosa (843.jpg) en Amanita verna. Vergiftigingen met de in hun vruchtlichamen aanwezige cyclopeptiden (amatoxinen), die de lever en nieren van het slachtoffer aantasten, treden vaak op na verwisseling van deze Amanieten met in het veld verzamelde Champignons. Hoewel de Franse arts Bastien in 1981 zou hebben aangetoond, dat een kort na het nuttigen van Groene knolamanieten op zichzelf uitgeprobeerde kuur van antibiotica, vitamine C en middelen tegen diarree als levensreddende behandeling effectief zou zijn, sterven jaarlijks nog mensen na een cyclopeptidevergiftiging. Dezelfde gifstof komt voor in de Kastanjeparasolzwam.

Kastanjeparasolzwam (Lepiota castanea)