Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening
 
Mycofilatelie

Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de toenmalige Chinese keizerin-moeder op 19 november 1894, werd in 1894 en nogmaals in 1897 de eerder heilig verklaarde Gesteelde lakzwam (Ganoderma lucidum) (357A.jpg), samen met andere motieven die geluk en een lang leven symboliseren, op postzegels van het Chinese keizerrijk afgebeeld. De mycofilatelie (1.jpg) (1A.jpg) (1B.jpg), ofwel het verzamelen, bestuderen en tentoonstellen van postzegels waarop paddenstoelen en schimmels zijn afgebeeld, is daarmee een van de oudste onderwerpen voor de motiefverzamelaars onder de filatelisten geworden.

Sindsdien zijn ruim 3000 postzegels met paddenstoelen als hoofd- of bijmotief en zo'n 100 zegels zonder frankeerwaarde op de gebruikelijke manier en/of in een afwijkende vorm uitgegeven, waarop ongeveer 550 soorten schimmels en paddenstoelen meer of minder fraai zijn afgebeeld.

Een thematische verzameling op zich vormen de regelmatig voorkomende missers wat betreft details als kleur en vorm van de afgebeelde paddenstoelen en (de schrijfwijze van) de Latijnse namen. Zo is op een zegel van Mozambique uit 1986 onder de afbeelding van de eetbare en smakelijke oranjerode Keizersamaniet de ook nog fout gespelde Latijnse soortnaam van de dodelijk giftige Groene knolamaniet (425A.jpg) vermeld.

Ronduit komisch is de serie van keurig van hun wetenschappelijke namen voorziene Boleten van Nicaragua uit 1985, waarbij de tekenaar vijf van de zeven Boleten aan de onderkant van de hoed van lamellen heeft voorzien.

Toelichting bij de postzegels:
(1.jpg)
Op de foto zijn de volgende, in de tekst aangeduide afbeeldingen van paddenstoelen op postzegels te zien :
Het tropische bekerzwammetje Cookeiana : in het centrum, het oranjegele, witgesteelde bekertje met de groen met rode kikkertjes erin.
Ganoderma lucidum (357A.jpg): 3 maal (inclusief het stempel) op de strook in de bovenste rij, tweede van rechts of derde van links.
Cordyceps militaris (174A.jpg): onderste rij, linker hoek.
Volvariella volvacea (868.jpg) : onderste rij, tweede van rechts.
Termitomyces (robustus) : bovenste rij, tweede van links.
De Stinkzwammen :
Phallus duplicatus (844A.jpg) : middelste rij, tweede van links,
Clathrus ruber (842.jpg) : derde rij van boven, tweede van rechts, en
Kalchbrennera corallocephala (Lysurus corallocephalus) : bovenste rij, linker hoek.

(1A.jpg)
Van links naar rechts en van boven naar beneden zijn de volgende afbeeldingen van paddenstoelen op postzegels, waar in de tekst naar wordt verwezen, te zien :
In een fles gekweekte Fluweelpootjes (Flammulina velutipes) (505.jpg).
Van termietenheuvels verzamelde vruchtlichamen van Termitomyces.
Het "Zilveren oor" Tremella fuciformis.
De Trechteroesterzwam (Pleurotus cornucopiae).
Builenbrand of "huitlacoche" (Ustilago maydis) (218.jpg).
De Bloemkoolzwam (Ramaria botrytis).
De Ridderzwam Tricholoma matsutake.
Het Judasoor Auricularia polytricha.
De Pruikzwam Hericium erinaceus (284A.jpg).
Gelegenheidszegel ter herinnering aan de toekenning van de Nobelprijs aan Fleming, de ontdekker van de penicilline.
De Keizersamaniet of Eierzwam (Amanita caesarea).

(1B.jpg)
Het Kaalkopje Psilocybe cubensis.
De Satansboleet (Boletus satanas).
De twee zegels van het Chinese keizerrijk uit 1894, die ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de toenmalige keizerin-moeder werden uitgegeven. De eerste postzegels met een gestileerde paddenstoel, de heilige Reishi of Gesteelde lakzwam (Ganoderma lucidum) (357A.jpg), als motief.
De Lantaarnzwam (Omphalotus illudens) met zijn lichtgevende lamellen.
De in de serie Europäische Giftpilze van de voormalige DDR opgenomen Giftige weidetrechterzwam (Clitocybe rivulosa) en Giftige satijnzwam (Entoloma sinuatum).