Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening
 
Gebruikswaarde

Voor de uitvinding van de lucifer werden de kernen van jonge Echte tonderzwammen (Fomes fomentarius) (332B.jpg) tot een pluizig, zacht geheel, de tondel, geklopt. De tondel werd met vuurstenen samen in een tondeldoos meegenomen. Met de vonken van tegen elkaar geslagen vuurstenen werd een plukje aangestoken, waarna met de smeulende tondel een houtvuur kon worden aangeblazen. Uit de kern gesneden schijven werden tot een soort juchtleer bewerkt, waarvan dameshandschoenen en wondlappen werden en ook tegenwoordig nog hoedjes worden gemaakt.
De Engelse mycoloog Cartwright was een van degenen, die gedroogde Berkenzwammen (Piptoporus betulinus) (345.jpg) als vloeiblok voor met ganzenveer en inkt geschreven documenten gebruikte. Smeulend in de imkerspijp diende de van Berkenzwammen afkomstige "valse tondel" voor de bedwelming van bijen. De verkoolde stukjes en de as werden als bloedstelpend en desinfecterend middel toegepast en met fijn zand vermengd als scheerriem gebruikt. Enkele jaren geleden zijn Berkenzwammen aangetroffen aan een touw om het middel van de in het Ötzdal in het gletsjerijs gevonden man, die 3000 jaar voor het begin van onze jaartelling leefde.
Ook met de "valse tondel" van de Reuzenbovist (Langermannia gigantea) (408B.jpg) werden bloedende wonden gestelpt en bijennesten uitgerookt. Uit verse exemplaren van de Reuzenbovist werden daarnaast dunne vochtopnemende wondlappen gesneden.

Van gedroogde éénjarige houtzwammen als de Berkenzwam (Piptoporus betulinus) (345.jpg) en meerjarige houtzwammen als de Echte tonderzwam (Fomes fomentarius) (332A.jpg) maakt men in California en Zweden tegenwoordig met de hand geschept papier. Dit papier wordt samen met textiel, dat met van de in de volgende alinea genoemde paddenstoelen afkomstige kleurstoffen wordt geverfd of beschilderd, in collages en schilderijen verwerkt.
Uit gedroogde vruchtlichamen van
de Bloedrode gordijnzwam (Cortinarius sanguineus),
de Koperrode gordijnzwam (Cortinarius uliginosus) (634.jpg),
de Pagemantel (Cortinarius semisanguineus) (632.jpg),
de Geelplaatgordijnzwam (Cortinarius croceus) en
de Kaneelkleurige gordijnzwam (Cortinarius cinnamomeus) worden tegenwoordig rode, oranje, gele en geelbruine verfstoffen gewonnen.

Gedroogde en bewerkte Elzenweerschijnzwammen (Inonotus radiatus) (291A.jpg) en Dennenvoetzwammen (Phaeolus schweinitzii) (344.jpg) leveren een gele kleurstof op. De Teervlekkenzwam (Ischnoderma benzoinum) (340.jpg) geeft na bewerking een bruine, de Bleke schijnboleet (Boletopsis grisea) (280.jpg) een grijsgroene, de Kussenvormige houtzwam (Hapalopilus rutilans) (338B.jpg) een purperviolette, de Stinkende franjezwam (Thelephora palmata) (270.jpg) een grijsblauwe en de Zwartvoetkrulzoom (Paxillus atrotomentosus) (825.jpg) een paarsgrijze kleurstof. Met deze natuurlijke verfstoffen wordt wol en zijde gekleurd. Ook de hoeden van de Ruige weerschijnzwam (Inonotus hispidus) (290A.jpg) bevatten een gele kleurstof, die vroeger voor het kastanjebruin verven van zijde en leer werd gebruikt.

Sommige houtzwammen kleuren of vlammen het wel voor kunstvoorwerpen gebruikte hout oppervlakkig rood (208.jpg). Het mycelium van de Kopergroenbekerzwammen (Chlorociboria) (149.jpg) kleurt het hout groen. Weinig aangetast, groenverkleurd hout wordt in inlegwerk van meubels en beeldjes (Tunbridge ware) verwerkt.
De bij drogen bleek blijvende onderkant van grote exemplaren van de Platte tonderzwam (Ganoderma lipsiense) (354B.jpg) of "the Artist's fungus" worden in de Verenigde Staten met een kraspen van een bruin verkleurende tekening voorzien en als kunst of kitsch verkocht.
Uit Korstmossen werd vroeger lakmoes gewonnen.