Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Platte tonderzwam


Beschrijving
Vruchtlichaam meerjarig, dik tot afgevlakt consolevormig. Hoed 10-70 x 5-30 cm, 2-10 cm dik. Bovenzijde concentrisch gegroefd, knobbelig, glad, met een indrukbare korst, lichtbruin of kaneel- of grijsbruin tot zwart, vaak roestbruin met sporen bestoven, met een golvende, scherp wordende, witte rand.
Buisjes per laag 5-20 mm lang, roodbruin. Poriën 5-6 per mm, rond, wit tot crème (27.jpg), na beschadiging blijvend bruin verkleurend, soms met tepelgallen (38.jpg). Vlees kurkachtig-wattig, rood- tot donkerbruin. Geur zwamachtig.
Sporeekleur (licht) bruin.

Voorkomen
Op stammen, stronken en stobben van loofbomen, soms op naaldbomen.
Parasitair, (Saprofiet).

Status
Algemeen.

Verwante en/of gelijkende soorten
Ganoderma australe

Extra informatie
De Tepelgalvlieg (Agathomyia wankowiczi) legt haar eieren aan de onderzijde in het hymenium van de Platte tonderzwam. De larven komen door de centrale opening van de tepelvormige gal (38.jpg) naar buiten, verpoppen zich en vliegen uit.

Platte tonderzwam en Honingzwam (Armillaria tasten het kernhout van bomen aan en veroorzaken daarbij witrot. Het voor dieren onverteerbare lignine wordt door deze zwammen afgebroken en omgezet. Daarom wordt de houtpulp of "palo podrido", die bij deze aantasting ontstaat, in Zuid-Amerika als veevoeder gebruikt.

De bij drogen bleek blijvende onderkant van grote exemplaren van de Platte tonderzwam of "the Artist's fungus" wordt in de Verenigde Staten met een kraspen van een bruin verkleurende tekening voorzien en als kunst of kitsch verkocht.

(27.jpg)
De speldenprikachtige poriën in het bleekwitte tot geelwitte hymenium aan de onderkant van de Platte tonderzwam zijn alleen met een loep goed te zien.

Platte tonderzwam (Ganoderma lipsiense)