Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening
 
Duiklocaties: 't Horntje (Texel)

Aan de zuid-oostzijde van Texel ligt 't Horntje met aan de dijk langs het Marsdiep het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
t_Horntje.tif
t_Horntje_2.tif

De duiklocatie 't Horntje is dat gedeelte van de Waddenzeedijk dat aan de zuidzijde wordt begrensd door een bocht in de dijk (plaatselijk bekend als 'hoek van de staak') tegenover een groen houten woonhuis en aan de noordzijde door de ingang van het NIOZ-haventje. Tegenover het houten huis is een goede trap de dijk over naar de 'hoek van de staak'. De beste duikstek is direct bij de trap. Duiken is alleen mogelijk op de kentering van het tij, in verband met de sterke stroming in het Marsdiep. De dijkglooiing van basalt loopt tot een diepte van 12 meter waar men op een plateau van 15 meter breed komt om vervolgens stijler af te dalen tot de bodem van de geul op 25 á 30 meter. Het meest interessante gedeelte is de eerste 12 meter. Het zicht op deze duikplaats is meestal rond de 50 cm en in zeldzame gevallen 1 tot maximaal 2 meter.

Met hoogwater is een mooie wierzone te zien met blaaswier (Fucus vesiculosus), Iers mos (Chondrus crispus), rood hoorntjeswier (Ceramium rubrum), suikerwier (Laminaria saccharina) en in de zomer het zeesla (Ulva lactuca).

Kenmerkend voor de diepere delen zijn de broodspons (Halichondria panicea), de zeeanjelier (Metridium senile) en de golfbrekeranemoon (Diadumene cincta). Verder zijn de slibanemoon (Sagartia troglodytes) en de Japanse zakpijp (Styela clava) veelvuldig aanwezig. In de winter en het voorjaar zijn de penneschaft (Tubularia indivisa), de lange zeedraad (Obelia dichotoma) en de zeecypres (Sertularia cupressina) aanwezig. De gorgelpijp (Tubularia larynx) en de gedraaide zeedraad (Hartlaubella gelatinosa) treft men vooral in het voorjaar en de zomer aan. In de nazomer en in de herfst is het mosdier Bicellariella ciliata meer algemeen. Vooral de strandkrab (Carcinus maenas), de noordzeekrab (Cancer pagurus) en de gewone zeester (Asterias rubens) scharrelen tussen de boven genoemde vastzittende soorten.