Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Raniceps raninus (Linnaeus, 1758)

Nederlandse naam:
Vorskwab

Beschrijving:
De vorskwab behoort tot de kabeljauwachtigen. Maar dit is wel een heel bijzondere. Hij lijkt nog het meest op een uit zijn krachten gegroeid kikkervisje. Heeft nog ongeveer dezelfde kleur ook: eigenlijk is hij diep donkerbruin met lila iriserende vlekken en een vuilwitte buik, maar de indruk is vaak gewoon donkergrijs. De breedte van de kop is ongeveer 1/3 van de totale lichaamslengte. De vinnen lijken op die van de meunen, maar de eerste rugvin is gereduceerd tot drie vinstralen. De tweede rugvin is erg lang. Als je hem onder water tegenkomt heb je een goede kans, dat je hem goed kunt bekijken, want deze soort is niet erg schuw. Dan zullen je ook de duidelijk lichter gekleurde lippen van de zeer brede bek opvallen. Die zijn heel karakteristiek en een goed ’veldkenmerk’. Het kleine kindraadje zul je waarschijnlijk niet meteen zien. Deze vis kan ongeveer 35 cm lang worden.

Voedsel:
Kreeftachtigen, wormen, kleine visjes, zoals grondels en zeesterren.

Voortplanting:
Het paaiseizoen ligt in de zomer. De paring vindt plaats bij een temperatuur van 10-12°C, op 50 m diepte of ondieper, in de buurt van de kust. De eieren worden in het water bevrucht en komen na ongeveer een week uit. De larven blijven ook nog enige tijd in het plankton. Als de jonge visjes ongeveer 2 cm lang zijn, gaan ze op de bodem leven.

Leefgebied:
Van de laagwaterlijn tot ca. 100 m diepte, vooral op harde, onregelmatige bodems en tussen wieren. Meestal tref je hem aan tussen 2 en 20 meter diepte. Het is geen actieve zwemmer, maar verbergt zich graag in spleten tussen stenen en onder plukken wier. Bij storm stranden er nog wel eens exemplaren op de kust.

Verspreiding:
Deze soort komt in een relatief klein gebied voor: van IJsland en Midden-Noorwegen, via de westelijke Oostzee, langs de Europese kust totaan Bretagne en rond de Britse Eilanden. Zuidelijker tot aan Portugal, maar daar minder algemeen. Ook langs de Nederlandse kust niet algemeen, hoewel hij tegenwoordig wel vaker door duikers gezien wordt.

Vorskwab (Raniceps raninus)