Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

Deze site biedt de mogelijkheid om een soort te identificeren ("determineren"). Voor de meeste soortengroepen is een determinatiesleutel aanwezig. Door op keuzes te klikken kom je al snel uit bij de juiste soort.

Voor sommige groepen (b.v. vlinders) vindt de identificatie plaats op een andere manier. Hier voer je één of meerdere kenmerken van het exemplaar in. Daarna toont de site welke soort(en) hier het meest mee overeenkomen.

Tip: als u een soort gezien heeft en u heeft na het gebruik van deze sleutels nog steeds vragen, bezoek dan eens het discussieforum van waarneming.nl. Op dit forum kunt u met vragen terecht over vogels, zoogdieren, reptielen, amfibieƫn, vissen, insecten (vlinders, libellen, kevers, etc.), spinachtigen, weekdieren, planten, (korst)mossen en paddestoelen. In de meeste gevallen zijn experts bereid u te helpen met uw vraag.

Sleutel tot de insecten

Insecten

Sleutel tot de vlinders

Vlinders

Sleutel tot de libellen (alleen larven

Libellen
(alleen voor larven)

Sleutel tot de vogels

Vogels

Sleutel tot de paddenstoelen

Paddenstoelen en
schimmels

Sleutel tot de zeedieren en -planten

Zeedieren en
-planten

Sleutel tot de flora (planten en bomen)

Planten en bomen

Sleutel tot de zoetwatervissen

Zoetwatervissen

Sleutel tot de reptielen en amfibieen

Reptielen en
amfibieën

 

Wat is determinatie?

Determinatie is in de biologie het "op naam brengen" van een planten- of diersoort, dat wil zeggen bepalen tot welke soort een bepaald exemplaar behoort.

Hiervoor wordt meestal gebruik gemaakt van determinatietabellen of determinatiesleutels, aan de hand waarvan men door het beantwoorden van vragen over waarneembare kenmerken van het exemplaar naar een nieuwe vraag wordt geleid, tot er uiteindelijk nog maar één mogelijke soort over is.

Bron: Wikipedia.nl